Med en rik ølkultur og over 30 baner innen en times kjøring fra byen, er den danske hovedstaden det perfekte reisemålet for en firedagers golf- og pub-/bryggeritur.
Dag 1
Vi starter turen ved å kjøre 20 minutter nord for byen til Royal Copenhagen Golf Club – som ligger midt i Dyrehaven, opprinnelig et eldgammelt jaktterreng og nå et vakkert naturreservat med åpne områder og gamle trær. Parkeringsplassen ligger noen hundre meter unna banen, og en kort spasertur tar oss gjennom et savannelignende landskap med høye, bleke gressletter oversådd med vridde eiketrær til den eldste golfklubben (etablert i 1898) ikke bare i Danmark, men i hele Skandinavia.
Royal Copenhagen var den første danske klubben (startet i 1945) som kjørte en 72-hulls turnering, og spesielt på 1960-tallet deltok verdensstjerner som Flory van Donck, Guy Wolstenholme og British Open-vinnerne Roberto de Vicenzo og Peter Thomson. I 1965 gjorde den elegante og populære sørafrikaneren Harold Henning en imponerende banerekord på 63 slag.
Uendret siden 1928 bortsett fra mindre justeringer angående bunkere og trær, er banen en ganske grei affære over mildt bølgende terreng med få carries og bare et par blinde landingsområder. Fairwaygresset er utmerket, men den største faren er den tøffe roughen, der det beste alternativet (hvis du i det hele tatt finner ballen din) er å glemme å gå for greenen og konsentrere seg om å få den tilbake på fairwayen.
Det er mer enn 2000 hjort (hovedsakelig kronhjort og sikahjort) i parken, og de streifer fritt over fairwayene og greenene. Hjortene er faktisk så mange at de noen ganger kan være et hinder. Royal Copenhagen ville ikke komme inn i verdens topp 100 baner, men omgivelsene og det lokale dyrelivet gjør banen unik og vel verdt et besøk.
Etter vår runde fortsetter vi nordover kystveien til Simon’s Golf Club i byen Humlebæk. Når du hører navnet, kan du kanskje tro at en lokal bonde konverterte noen av jordene sine til en rustikk 9-hullsbane. Men Simons er alt annet enn det; det er en av de beste kvalitetsbanene i landet og var i 2003 vertskap for det første European Tour-arrangementet i Danmark: Nordic Open, vunnet av Ian Poulter.
Bare en velslått drive unna våre komfortable overnattingssteder i hyttestil for to netter, finner vi noen flotte golffasiliteter: En driving range, tre putting greener, en super par-3 bane med seks hull, et innendørs treningssenter med golfsimulator, en bistro og proshop. Men viktigst av alt: Den utmerkede puben Albatross Bar med et utvalg av husets øl på fat og en TV-skjerm så stor at den kan fungere som din lokale kino. Vi bestiller våre første brygg på turen, synker ned i de komfortable skinnlenestolene og følger med på litt PGA-tour-action.
Dag 2
Morgenen begynner med en solid frokost med frukt, brød, ost, skinke og noen kopper kruttsterk kaffe som nytes på terrassen med utsikt over banen. Simon’s er et 27-hulls golfanlegg, med tre nihulls merket A, B og C som bukter seg rundt en naturskjønn innsjø. Dette er en veldig grønn bane med noen fine, moderate høydeendringer over lett bølgende terreng.
Selv om vi befinner oss litt inne i landet, kan vi fortsatt se Sverige over det smale Øresundstredet fra noen av de høyere stedene. Greenene er relativt små og vanskelige med ulike sportslige nivåer. Banens høydepunkter for oss inkluderer A hull 5s tøffe 409-meters par 4 spilt til en forhøyet bølgende green, og de avsluttende hullene på B – begge tilgjengelige par 5-hull.
Men livet byr på mer enn golf, og vi legger inn et ettermiddagsbesøk på nærliggende Bryggeri Skovlyst – en bryggeripub og restaurant i en pittoresk skog, hvor vi møter bryggermester og mester-ølsmaker Casper Møller.
– For ti til femten år siden var det ren pilsner i Danmark med øl som Carlsberg og Tuborg som dominerte markedet. Men de siste årene har en ølrevolusjon funnet sted, og nå er det flere bryggerier per innbygger enn noe sted i Europa, sier Casper mens han viser oss rundt.
– Selv om vi bruker hovedingrediensene som malt, humle, vann og gjær i ølene våre, er vårt unike bryggekonsept å utnytte naturlige produkter fra skogen. For eksempel eksperimenterer vi med lønnesirup, bjørkesaft og skogruff, en skogplante som gir en vakker krydret aromatisk smak til bryggene våre.
Dag 3
Vi tar en fridag fra de grønne for å virkelig konsentrere oss om rav, rødt, brunt og svart i dansk ølkultur. Tilbake i København vandrer vi oppover en brosteinsbelagt gate mot de fire gigantiske bornholmske granittelefantene som vokter eiendommen til det verdensberømte Carlsberg Bryggeri grunnlagt i 1847.
– Ikke glem billettene dine til noen gratis øl, sier betjenten mens vi begynner på en selvguidet omvisning med interaktive skjermer og utstillinger som viser ølproduksjonens historie.
Faktisk er dansk ølhistorie eldre enn man kanskje tror, etter at en jente med en kanne med vellagret brygg ble oppdaget i en torvmyr – karbondatert til år 1370 f.Kr.
På vei til vår endelige destinasjon passerer vi verdens største samling av ølflasker (17 592 i skrivende stund), en dampmaskin som revolusjonerte tidlig industriell ølproduksjon og antikke kobberkar brukt i bryggeprosessen. Turen vår ender i andre etasje, i Jacobsen Brewhouse, hvor vi bestiller et par Carls Specials – en vakker mørk malt som til og med er mer fløyelsmyk enn Cameron Smiths puttingslag.
Lette i hodet etter ølene rusler vi tilbake mot sentrum og det pittoreske Nyhavn-distriktet med sin kanal gravd ut på 1600-tallet for å la handelsmenn bringe varene sine inn i hjertet av byen. Havnen etablerte seg raskt som stedet hvor hjemvendte sjømenn søkte seg til de mange barene, bordellene og tatoveringssalongene. Denne ettermiddagen kommer tradisjonelle seilbåter over kanalen og bidrar til den salte atmosfæren blant de fargerike gavlhusene. Folk er ute i hopetall og nyter en bajer og “lille en” på de mange fortauskafeene, barene og restaurantene.
En kort spasertur fra Nyhavn ligger begynnelsen av Strøget, regnet som verdens lengste gågate med flere gode vannhull i området. Selv om mange av de mer kosmopolitiske kafeene serverer øl og spiller en ledende rolle på den sosiale scenen til københavnerne, er vi mer interessert i å sjekke ut tradisjonelle danske tavernaene.
Et godt eksempel er Hvide & Lam (Kultorvet 5), og i det vi går inn gjennom den lille døråpningen møtes vi av en varm glød over en koselig bar som oser av karakter. Det er en god blanding av lokalbefolkning og turister, og som en ekstra bonus fremfører et tremanns jazzband et kjipt nummer i hjørnet ved biljardbordet. Andre gode tradisjonelle vannhull som er verdt å sjekke ut inkluderer Københavns eldste, Hviids Vinstue grunnlagt i 1723 (Kongens Nytorv 19), Lord Nelson (Hyskenstræde 9) og Charlie’s Bar (Pilestræde 33) – alle seriøse tilholdssteder for ølhunder.
Nørrebro Bryghus (Ryesgade 3), et kombinert mikrobryggeri, bar og restaurant som ligger i en tidligere metallvarefabrikk, er en drøm som går i oppfyllelse for bryggermester Anders Kissmeyer, som hadde en visjon om å hjelpe til med å forynge dansk ølkultur.
– Inspirasjonen til restauranten vår kom fra de amerikanske bryggeripubene, hvor mat og øl nytes i en uformell atmosfære blant bryggekjeler og tanker, sier han.
– Her lages rettene rundt ølene vi brygger, og omvendt. Ølet er en primær inspirasjonskilde for kjøkkensjefen vår og brukes både som ingrediens, krydder og til slutt i glasset til maten.
Et annet godt bryggeripub-alternativ på Nørrebro er uberkule Brus, som ble hedret i RateBeer Best-prisene 2017, og i Københavns kommende Meatpacking-distrikt finner du Warpigs, et hipt mikrobryggeri som tilbyr amerikansk-dansk håndverksøl sammen med autentisk Texas-grill.
Dag 4
På vår siste dag kjører vi omtrent 40 minutter sørvest for København mot Ledreborg Allé, for å sjekke ut Sir Nick Faldos første skandinaviske banedesign, Ledreborg Palace Golf. Denne 18-hulls mesterskapsbanen ble åpnet i 2007 og har en innenlands links-stil layout som vever seg gjennom den overdådige eiendommen som grenser til Ledreborg-palasset fra 1700-tallet, et landemerke som fortsatt er hjemsted for en aristokratisk dansk familie. For Sir Nick var prosessen med å bringe banen til liv en interessant en, som krevde stor følsomhet for et sted gjennomsyret av historie. Med eldgamle gravplasser og flere steder av arkeologisk interesse jobbet Faldo-teamet med en tilnærming som ville gi minimal forstyrrelse.
– De naturlig skulpturerte konturene her vil oppmuntre til en veldig engasjerende golfrunde. Designet vårt vil gli sømløst inn i det eksisterende landskapet – faktisk vil jeg si at det er mer et tilfelle av å “finne” i stedet for å “skape” denne golfbanen, sa Sir Nick da banen ble bygget.
Golfspillere og ølentusiaster vil tro at de har vaklet inn i paradiset i København.
– Skål, du gamle!
Fakta
Her spiller du
Royal Copenhagen Golf Club: www.kgkgolf.dk
Simon’s Golf: simonsgolf.dk
Ledreborg Palace Golf: lpgc.dk
Bo bra
Hotel Kong Arthur: En komfortabel base i København. www.arthurhotels.dk
Simon’s Golf: Bo ved banen på Hotel Nybogaard bygget i 1875, eller de komfortable hyttene. simonsgolf.dk
Se og gjøre
Tivoli
Den tradisjonsrike fornøyelsesparken i København sentrum er verdens nest eldste (den aller eldste er en annen dansk fornøyelsesrelikvie, Dyrehavsbakken i Klampenborg), og ble åpnet i 1843. Fortsatt svært populær blant besøkende og lokale morosøkere, der de to juvelene i kronen er berg-og-dal-banen i tre og karusellen – den høyeste i verden.
Christiania
En av Københavns største turistattraksjoner er en kollektivt drevet “alternativ” landsby i byen. Christianas historie strekker seg tilbake til 1971, da en gruppe hippier og sosialister okkuperte den gamle militærbrakken i Christianshavn-området. I dag bor fortsatt mange av de opprinnelige innbyggerne her, og området har et klart 1970-tallspreg over seg. Massevis av kreativt bygde hus pryder området sammen med verksteder, økologiske spisesteder, gallerier og musikksteder som alle er alternative og ofte drevet av grasrotorganisasjoner.
The Danish Design Centre
Lær mer om dansk design ved å besøke senteret. Den fem etasjer høye bygningen, designet av den danske arkitekten Henning Larsen, har danske designklassikere i kjelleren og fantasifulle skiftende utstillinger om en rekke designrelaterte emner i første etasje. Det er også en kafé og gavebutikk på stedet.
danskdesigncenter.dk
Vikingskipsmuseet
Se restene av vikingskip på Vikingskipsmuseet i Roskilde rundt 30 minutter fra sentrum. Vikingskipshallen, den eldste delen av museet, ble åpnet i 1969. Den ble utformet som et stort utstillingsvindu for å vise de fem vikingskipene som ble funnet ved Skuldelev. Salen rommer også spesielle midlertidige utstillinger og en kino, hvor det vises en film om utgravingen av skipene.
www.vikingeskibsmuseet.dk
Gratis bysykkel
København er en flott by for å utforske på sykkel. Terrenget er flatt og lett å navigere, veiene er satt opp med dedikerte sykkelfelt for større sykkelsikkerhet, og det er et billig og grønt alternativ for å komme seg rundt i byen. Du kan hente en gratis bysykkel på hvilket som helst av de 110 dedikerte sykkelstativene i sentrum. Bare sett inn et lite depositum i DKK, kjør avgårde, og hent depositumet ditt når du returnerer sykkelen til et gratis sykkelstativ.
Nyttige lenker
Carlsberg besøkssenter: www.visitcarlsberg.dk
Bryggeri Skovlyst: www.bryggeriskovlyst.dk
Nørrebro Bryghus: noerrebrobryghus.dk
Offisiell turistside i København: www.visitcopenhagen.com