Den 14. oktober 2022 ble kulturmiljøet i Henningsvær fredet av Kongen i statsråd. I praksis betyr det at Riksantikvaren etter lang tids arbeid nå har sørget for at den pågående utbyggingen av den såkalte Larsenbrygga vil bli det siste nybygget i Henningsvær.
Dermed bevares det gamle, men fremdeles høyst levende monumentet over nord-norsk kystkultur for all fremtid.
Kulturmiljø med nasjonal verdi
Ifølge Riksantikvaren ble Henningsvær fredet på grunn av fiskeværets store kulturhistoriske verdier, og som et representativt kulturmiljø for fiskerinæringen i Norge. “Fiske har vært en av de tre viktigste næringene i Norge sammen med landbruk og industri. Fiskerihistorien er en levende kulturarv som i liten grad har blitt anerkjent og synliggjort gjennom vern. Lofotfisket, som dette fiskeværet var knyttet til, har hatt, og har stor betydning både nasjonalt og internasjonalt. Henningsvær har nasjonal verdi som kulturmiljø,” heter det i Riksantikvarens begrunnelse.
Henningsvær er et levende fiskevær med et aktivt næringsliv. Gjennom hele prosessen og i forskriften har det derfor blitt lagt stor vekt på å legge til rette for at Henningsvær fortsatt kan utvikles med fiskeri, annet næringsliv og som bosted.
– Henningsvær er et av våre historisk viktigste fiskevær og forteller en viktig del av Norges historie, sa daværende klima- og miljøminister Espen Barthe Eide.
Eide argumenteret for at Henningsværs utvikling gjennom tiden er viktig å ta vare på.
– Kulturmiljøet er av nasjonal verdi og viser utviklinga fra rorvær til moderne fiskevær fra 1800-tallet til i dag, sier han, og understreker at det er et nasjonalt klima- og miljømål at et mangfold av kulturmiljø skal ivaretas i Norge.
Helårsdestinasjon
Lokalpolitikerne i Vågan kommune, som Henningsvær er en del av, har vært splittet i spørsmålet om fredning. Frykten har vært at fredningen kan stå i veien for næringsutviklingen i det gamle fiskeværet. Når fredningen nå likevel er et faktum, er aktørene i området samlet om en målsetting å styrke Henningsvær som destinasjon året rundt, og dermed sikre flere arbeidsplasser i lokalsamfunnet.
Som den siste utbyggingen vedtatt før fredningen utvidet Henningsvær Bryggehotell kapasiteten med 39 nye rom i flere nybygg på den gamle Larsenbrygga midt i havnen, inspirert av de gamle rorbuene. Prosjektet legger vekt på tilhørigheten til naturen gjennom tidløs design og bærekraftige løsninger, og sto klart på forsommeren 2024. Dermed ble hotellkapasiteten i Henningsvær utvidet betydelig, og så er det bare å vente på innrykk av enda flere turister.
For Henningsvær spesielt og Lofoten generelt har så uendelig mye å by på, året rundt og i all slags vær.