Det føles ørkesløst å skulle anbefale lokkende reisemål rundt om i verden for corona-året 2022. For ja, det som skulle bli corona-året 2020 ble også corona-året 2021. Og nå ser det ut som vi er på vei inn i corona-året 2022 også. For dessverre ser det ikke ut til at vi blir kvitt pandemien med det første.
Og selvsagt er det slik at pandemien fortsetter å påvirke vårt reisemønster såvel som våre valg av reisemål. Det frister ikke spesielt mye å legge turen til land der vaksinasjonen henger etter, og smitten fortsetter å stige. Samtidig er det slik at WHO, verdens helseorganisasjon, mener at stengte grenser ikke vil gjøre stort for å hindre smittespredning. Det er derfor mer alle testene, sertifikatene og flyplasskøene som holder oss hjemme, samtidig som det psykiske også spiller inn: Følelsen av relativ trygghet er større hjemme enn ute i verden.
Vinter og vår: Reiser i Norge
Mange av oss vil derfor igjen søke seg til Norge som feriemål i 2022. Og det er ikke bare vår egen følelse av trygghet som understøtter dette: Også flere utenlandske medier setter Norge på toppen av listen over trygge reisemål i året som kommer.
Det er ikke lett å finne noe pent å si om pandemien, men én ting har den i alle fall gitt oss: Gleden av å oppdage vårt eget land, og alle perlene vi tidligere har gått glipp av. Vårt tips for kommende vinter og vår er å fortsette «oppdagelsesferden» rundt om i landet. Gjerne besøke steder du besøkte i sommer, for å oppdage at de samme stedene byr på en helt annen form for sjarm om vinteren eller våren.
Ta Lofoten, for eksempel. Hvorfor ikke legge turen hit i januar for å bo i en rorbu og oppleve det fantastiske nordlyset over de spisse taggene i Lofotveggen? Eller også for å oppleve skreifisket i mars, hvor du selv har muligheten til å delta? Mange av de utenlandske turistene vil fremdeles utebli, så her er det bare å benytte seg av anledningen.
Legg gjerne turen til romantiske Røros, hvor snøen legger seg som en vakker kappe over de gamle tømmerbygningene i bergstaden. Kanskje går du glipp av kanefart og god, gammeldags julefeiring om du ikke allerede har lagt det inn i kalenderen, men så kan du heller få med deg den tradisjonsrike Rørosmartnan fra 15. til 19. februar i stedet.
I Tromsø kan du frem til 31. januar bli med den hybridelektriske båten Brim Explorer på hvalsafari, og oppleve spekkhoggere og knølhval på nært hold. Og hvorfor ikke kombinere turen med en nordlyssafari? Det er jo ingen grunn til å la japanere og kinesere dominere rekken av besøkende.
Oslo preger også utenlandske topp 10-lister for 2022, mye takket være det nye Munch-muséet og det flotte Deichmanske biblioteket – begge i Bjørvika. I tillegg skal det nye Nasjonalmuseet etter planen åpne den 11. juni, noe som selvsagt gir ytterligere en god grunn til å besøke hovedstaden i løpet av det kommende første halvåret.
Med forbehold om at norske hoteller klarer å holde åpent gjennom første halvår av 2022, vil du ganske sikkert finne meget gunstige priser på weekend-opphold gjennom vinteren og våren. Og en ting er sikker: Hotellene vil trenge hver eneste gjest de kan få. Så hvorfor ikke slå to fluer i én smekk, og gi noe tilbake til både hotellene og deg selv?
De store skistedene i den norske fjellheimen som Trysil, Hemsedal, Geilo og Oppdal har alle innført både nye rutiner og ny teknologi gjennom pandemien, og har i tillegg hatt god tid til å skape så trygge rammer som mulig rundt skikjøringen – og alt som skjer før og etter denne.
Sommer og høst: Reiser ut av Norge
Vi forutsetter at vi har klart å få bukt med de verste smittetoppene når sommeren kommer, og krysser fingrene for at det vil vise seg å stemme. Ikke dermed sagt at alle vil holde seg i Norge frem til det, for det er fremdeles ikke forbudt å reise ut av landet. Et godt tips er i så fall å bestille reisen gjennom en turoperatør eller et reisebyrå, som hele tiden vil sitte på nødvendig informasjon om hva som kreves ved reise til ulike destinasjoner. Her vil du også nyte godt av ulike gunstige avbestillingsordninger, noe som skaper en ekstra trygghet for reisen.
Sommeren 2022 vil, dersom smitten avtar, være preget av et kollektivt ønske om å reise igjen. Vi tror at de fleste av oss vil holde oss i Europa, eller også USA om det er åpent for utlendinger når sommeren kommer. Og pandemi eller ikke, fremdeles vil gamle travere som Hellas og Spania med Solkysten og Kanariøyene være vinnerne. Men hvorfor ikke prøve seg med noen nye destinasjoner, kanskje i kombinasjon med de gamle vante? Den greske øya Amargos er en perle i Kykladene, som du kan lese mer om på side 76 i denne utgaven av REIS. Og Kanariøyene er alltid populært, men har du prøvd La Gomera – øya der gjeterne har sitt eget plystrespråk, og Fred. Olsen har bygget et nydelig lite hotell?
Noen vil kanskje være skeptiske til storbyferie med det første, men om du kommer over storby-skepsisen vil du finne arkitektur, kultur, historie og folkeliv som blåser deg av banen i byer som Valencia (verdens design-hovedstad i 2022), Valletta (Maltas vakre hovedstad som i sin helhet er oppført på UNESCOs Verdensarvliste), Dublin (med det vakre omkringliggende landskapet, som du kan lese med om på side 18 i denne utgaven av REIS) og ikke minst eventyrlige Istanbul (se side 30) med sin fascinerende historie, livlige basarer og vakre moskéer.
Når sommeren gir tapt for høsten og brunfargen fra sommeren er borte, vil mange søke seg sydover igjen. Klassikeren er igjen Kanariøyene, som alltid er et godt og sikkert valg for oss nordmenn. Men glem ikke Dubai, som kanskje er et mer værsikkert alternativ for deg som vil bade, også i luksus, og ikke er like opptatt av kultur og historie. Eller også Florida Keys, med Hemingways fargerike fristed Key West som den ytterste juvelen i kronen.
Generelle tips
Det vil ta tid før reiselivet vil hente seg tilbake til gamle høyder, og uansett hva som skjer med pandemien vil det kommende året bære preg av det. Mange destinasjoner vil være preget av begrensninger som kortere åpningstider, antallsbegrensninger og krav til vaksinebevis.
På samme måte vil både flyselskaper, reisebyråer, turoperatører, hoteller, restauranter, butikker og ikke minst nasjonale myndigheter stille ulike krav til deg som gjest. Mye tyder på at dette vil være situasjonen gjennom det meste av – og kanskje hele – 2022. Og la oss ta den viktigste forutsetningen med én gang: Er du ikke fullvaksinert, kan du bare glemme å reise ut av landet og inn i et annet. Da er du rett og slett ikke ønsket som gjest. Og heller ikke velkommen.
Er det enkleste bare å holde seg i Norge? Noen vil mene det, og det er fullt forståelig. Likevel, vi mener nei. Med uttalelsene fra WHO i ryggen skal du ikke være redd for å pakke kofferten og sette reiseføttene i arbeid. Tar du dine forholdsregler, som vi nå kjenner så alt for godt fra snaue to års praksis, skal du være like trygg ute som hjemme.
Og da er det bare å ønske deg et godt, nytt reiseår 2022!