Reglene rundt powerbanker er klare; de skal alltid pakkes i håndbagasje, aldri i innsjekket bagasje. Årsaken til dette er at denne typen batterier kan ta fyr og utgjøre en stor sikkerhetsmessig risiko, dermed er dette strengt forbudt i innsjekket bagasje.
Likevel har Oslo lufthavn så langt i år konfiskert nesten 4000 powerbanker som har blitt pakket i innsjekket bagasje. For alle Avinors lufthavner er tallet over 8000.
– Powerbanker består av litiumbatterier. Litiumbatterier er selvantennelig og kan begynne å brenne hvis de blir overopphetet. Disse batteriene produserer sin egen oksygen når de brenner og er derfor vanskelig å kontrollere. Det er derfor viktig at den ligger lett tilgjengelig i håndbagasjen og ikke i innsjekket bagasje slik at flybetjeningen kan håndtere situasjonen, sier Njål Ladstein, sjef for samfunnssikkerhet i Avinor.
Når du sjekker inn bagasje blir den sendt til gjennomlysning via røntgenmaskiner. Her blir det stadig oppdaget store mengder powerbanks og andre litiumbatterier, og av hensyn til flysikkerhet må de konfiskeres og kastes. Reisende vil derfor ikke få powerbanken tilbake og mottar ikke erstatning. Det er ikke bare litiumbatterier som blir pakket i innsjekket bagasje. I løpet av et år blir andre farlige gods som brennbar væske og propangass, som primus også oppdaget i innsjekket bagasje, og må dermed fjernes fra bagasjen. Det er strengt forbudt, både i innsjekket bagasje og håndbagasje.
– Når reisende sjekker inn bagasje inngår vedkommende en kontrakt med flyselskapet ved at de svarer på om de frakter farlig gods. Reiser du med powerbank i innsjekket bagasje bryter du denne kontrakten med flyselskapet, og dermed loven, forklarer Ladstein.
– Plasserer man et litiumbatteri i innsjekket bagasje utsetter man både seg selv og andre reisende for en enorm fare. Hvis det skulle begynne å brenne i et lasterom kan det få alvorlige konsekvenser, sier Ladstein.
Pakk kun i håndbagasje
Når du pakker en powerbank i håndbagasjen, er det viktig å sette seg inn i hvilke regler flyselskapene har. Ikke alle litiumbatterier er lov å pakke i håndbagasjen, dette avhenger av størrelse og hvor kraftig batteriene er. Nå har også flere norske flyselskaper innført forbud mot bruk av disse om bord på flyene.
– Flyselskapene SAS og Norwegian tillater powerbank opptil 100 wh. Fra 100 til 160 wh trenger du spesiell tillatelse. Det er derfor viktig å sette seg inn i hvilke regler ditt flyselskap har før du reiser, sier Ladstein.
– Vi ønsker overhodet ikke å kaste passasjerers eiendeler, så hvis passasjeren setter seg inn i reglene på forhånd, blir dette en vinn-vinn-situasjon, avslutter han.
Sjekkliste for passasjerer:
- Pakk aldri løse litiumbatterier eller powerbanks i innsjekket bagasje, alltid i håndbagasjen
- Er du i tvil, sjekk med ditt flyselskap eller med Luftfartstilsynet
- Skulle batteriet utvikle røyk eller bli varmt om bord i flyet, kontakt besetningen umiddelbart