Otternes bygdetun i Aurland blir torsdag 15. mai formelt fredet av Riksantikvaren.
Klyngetunet ligger mellom Aurlandsvangen og Flåm, med utsikt over Aurlandsfjorden. De eldste bygningene er fra 1700-tallet.
– Otternes-tunet er en fantastisk plass og et godt eksempel på hva som gjør Norge til Norge. Her får vi oppleve en del av den vestlandske gårdshistorien, som har vært med på å forme oss som samfunn i dag. Dette er det viktig å ta vare på, og jeg er veldig glad for at ett av Norges siste gjenværende klyngetun nå blir fredet, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Et sjeldent klyngetun
Tunet består av totalt 26 bygninger, og fredningen omfatter alle disse – samt frukthagene. I tillegg blir innmarka rundt tunet fredet.
De antikvariske og kulturhistoriske verdiene til Otternes-tunet har vært omtalt helt siden 1920-tallet, og allerede på 70-tallet ble fredning diskutert.
– Otternes-tunet er et sted med viktig kulturhistorie. Ikke bare lokalt eller regionalt, men også i en nasjonal sammenheng. Dette er et unikt eksempel på klyngetunene på Vestlandet som fortjener å bli tatt vare på, sier assisterende riksantikvar Audun Skeidsvoll.
Et klyngetun er en tettbygd samling av gardsbruk, som tidligere var vanlig på Vestlandet. Formålet med fredingen er å sikre og bevare Otternes, som et kulturhistorisk og bygningshistorisk viktig eksempel på disse klyngetunene.
– Mange tenker at kulturminner handler om ting, men det handler om mennesker og vår felles historie og tilhørighet. Otternes-tunet har som fredet kulturminne verdi for hele Norge, sier Skeidsvoll.
– En hyllest til hverdagsmenneskene
Det er Stiftinga Otternes bygdetun som i dag eier og drifter stedet, og holder det åpent for publikum.
– Fredningen av Otternestunet er en hyllest til hverdagsmenneskene – til de mange gårdbrukerne som en gang utgjorde flertallet i Vestland, og til hvordan livene deres har formet landskap og bygninger. Fylkeskommunen er glad for fredningsvedtaket, sier fylkesordfører i Vestland, Jon Askeland.
– Stiftinga Otternes bygdetun har gjort et svært godt arbeid med å sette i stand bygningene og ta vare på hagene. Vi har hatt et godt samarbeid med stiftelsen og ser fram til å holde fram med dette. Jeg vil også takke hele Aurland-samfunnet og Aurland kommune for engasjementet og viljen deres til å ta vare på den felles kulturarven vår, sier Askeland.