Burger-kulturen blir tatt overraskende seriøst i New York, og det finnes utallige beste burger-lister over hvem som griller byens fineste delikatesser. Noen av de mest berømte og historiske burger-stedene som Corner Bistro i West Greenwich Village er omtalt i New Yorks guidebøker, men en rekke nye hippe steder har nylig dukket opp i en av verdens mest konkurranseutsatte burgerscener. Enten du vil holde ting klassisk med biff, bacon og ost eller gå for noe mer eksotisk som frittgående struts eller bison, byr New York på burgere for enhver smak.
Fra de klassiske Americana-memorabilias til Trailer Park, de rustikke håndlagde møblene til Bareburger og barkrakkene av krom i Diner i Brooklyn, spiller design og atmosfære en integrert rolle i den generelle burgeropplevelsen. Det er bokstavelig talt tusenvis av steder å kjøpe en burger i New York, men her er seks av de aller beste for deg som virkelig vet å sette pris på en ekstra saftig og god burger.
BURGER JOINT – Manhattan
Med sin beliggenhet i foajeen til det elegante Thompson Central Park Hotel på den sørlige kanten av Central Park, er dette ingen vanlig burgerbar. Før stedet i det hele tatt åpner klokken 11.00 begynner en rekke kunder å samle seg nedover en svakt opplyst korridor, der bare et enkelt neon hamburgerskilt indikerer hva det dreier seg om. På den andre siden av noen fløyelsgardiner kommer du inn i et rom uten vinduer, hvor plakater av Sex in the City og Sopranos pryder grafitti-strødde vegger over lærtrukne benker og røffe trebord. Her kan du nyte den ukompliserte menyen med burgere, pommes frites og milkshakes.
The Burger Joint mottar en blandet bukett av kunder, inkludert familier, turister, forretningsfolk og kjendiser – hvorav mange har skriblet autografene sine på veggene. Andrew Wright fra West Oxfordshire i England, en vanlig besøkende på forretningsreise til Big Apple, er en svoren Burger Joint-aficionado.
– Jeg har kommet hit siden det åpnet i 2002, og selv om det er mer som en bod enn en restaurant, elsker jeg innredningen! sier han.
– Slaktere maler kjøttet ferskt på stedet hver dag, og forholdet mellom fett og magert kjøtt er det som gjør at de smaker så utrolig godt.
119 West 56th St/Manhattan
BAREBURGER – Upper East Side
På Bareburger i Upper East Side (den miljøbevisste minikjeden har også flere andre steder i byen, fra Broadway og Brooklyn til Chelsea og Lower East Side) er man fokuset på å spesialkomponere din egen helt naturlige økologiske burger. Først bestemmer du kjøttet til burgeren din, og velger deretter burgerbrød, grønnsaker, ost, bacon og saus. Til slutt velger du en drink, kanskje en cola laget med organisk fordampet sukkerrør-juice, en økologisk peanøttsmør milkshake eller en forfriskende fatøl laget av Brooklyn Brewery.
– Det som skiller oss er at alt kjøttet vårt er hentet så lokalt som mulig, og fra humant oppavlet frittgående dyr som får spise maten de naturlig ville spise i naturen som økologisk bygg, erter og alfalfa, forteller Bareburger-sjef Debra Jans.
– En annen ting som gjør oss annerledes er vårt utvalg av eksotisk kjøtt som struts, bison, villsvin og elg. Struts er et spesielt godt kjøtt med mye protein og lavt kolesterol. Når alt kommer til alt serverer vi selvsagt burgere og pommes frites, men en mye sunnere versjon enn de fleste.
1681 1stAvenue /Upper East Side
www.bareburger.com
TRAILER PARK LOUNGE & GRILL – Chelsea
Trailer Park i bydelen Chelsea er kåret til en av de fem beste “Kitschiest restaurantents in America” av Food Network, og er resultatet av det kreative geniet til Andy Spiro. Sammen med medeier Tom McKay brukte han flere år på å samle inn enorme mengder vintage americana-minner som bowlinghall-utstyr, en gammel bensinpumpe, neonskilt, en jukeboks, Elvis-effekter og til og med siden av en trailer i full størrelse – alt utstilt i Trailer Parks 1800 kvadratmeter store areal.
Opplev den unike atmosfæren i baren med 22 seter som serverer iskaldt øl og margarita-mugger, og fra kjøkkenet kommer solid mat som den mamma pleide å lage, inkludert hamburgere, kalkunburgere, veggieburgere og den berømte “Svigermors hevnburger” toppet med ost, chili, jalapeños og rømme, servert med grønnbladsalat, tomat, sylteagurk pluss ditt valg av fries. Trailer Park er et favoritt-tilholdssted for nlant andre Madonna, Debbie Harry og Ethan Hawke, og er åpen 7 dager i uken fra 12.00 til 03.00. Ikke gå glipp av dette stedet!
271 W.23rd Street/Chelsea
www.trailerparklounge.com
DINER – Brooklyn
Et steinkast fra Williamsburg Bridge og det trendy bryggeområdet med samme navn ligger en spiseinstitusjon i Brooklyn – Broadway Diner, som lokalbefolkningen bare kjenner som “Diner”. Bak den forvitrete døren til den restaurerte jernbanevognen fra 1927 lurer et varmt og innbydende interiør med fargerike og intrikate fliser på gulvet, og en lang bardisk med en rekke kule retro svingbare barstoler i krom. Den liberale bruken av speil og koselige sitteplasser med klassiske dinere som serviettholdere, sausflasker og salt- og pepperbøsser fullfører bildet.
Diner er et av de typiske ikonene for americana, en oase av komfort og et umiddelbart gjenkjennelig utseende som har vært med i mange filmer, og Brooklyn’s Diner er et klassisk eksempel. Diner serverer et utvalg retter og daglige spesialiteter, som servitørene og servitrisene resiterer mens de skriver ned detaljene på serviettene foran deg. Den forfriskende enkle burgeren består av et burgerbrød av god kvalitet, en skive cheddar og nykvernet perfekt tilberedt biff fra okser fôret med gress.
85 Broadway/Brooklyn
www.dinernyc.com
SHAKE SHACK – Manhattan
Shake Shack setter en moderne tvist på de kulinariske tradisjonene til den klassiske amerikanske burgeren, og bringer alle de beste delene av fine dining til burgere – kvalitetsingredienser, designersteder og en seriøst imponerende meny. Shake Shack ble født fra en enkel pølsebod i Manhattans Madison Square Park, som var en så stor suksess at den utviklet seg til en permanent matkiosk i 2004.
Shake Shack er en del av Danny Meyers Union Square Hospitality Group, en av de mest bejublede restaurantgruppene i amerikansk historie, og har nå blitt utviklet til en franchise med flere filialer i New York City, på østkysten av USA og i Istanbul, Dubai og London. Mottoet deres er “Stand for Something Good”, og de mener det – ved å bruke helt naturlige ingredienser, fornybar energi og dekorere hver restaurant med resirkulerte materialer. På flaggskipet Shake Shack i Madison Square Park bygger køen seg raskt opp, spesielt når været er fint. Så vær forberedt på å vente i opptil en time på opplevelsen det faktisk er å spise en av deres burgere i parkens bekymringsløse atmosfære.
23rd Street og Madison Ave (mellom 23rd St og 24th St) /Manhattan
www.shakeshack.com
CORNER BISTRO – West Greenwich Village
Spør en hvilken som helst New Yorker om hans eller hennes favoritt-burgerrestaurant, og den beskjedne Corner Bistro i West Greenwich Village vil nesten garantert være blant svarene. Denne bestefaren til alle burgerrestauranter i New York har okkupert det samme pub-/tavernastedet i nesten et århundre, og er stort sett uendret siden det åpnet. Sitteplasser er vanligvis vanskelig å få tak i, og stedet bugner vanligvis av sultne burgerelskere.
Valgene som er tilgjengelige fra den gammeldagse menyen inkluderer den berømte Bistro Burger (en stor burger med amerikansk ost og sprø bacon), Chilli Burger (en cheeseburger toppet med hjemmelaget chili), Cheeseburger (en stor burger med amerikansk ost) og til slutt Hamburgeren (en stor burger servert på et burgerbrød med sesamfrø). De saftige burgerne som kommer på papirtallerkener sammen med sprø pommes frites, er mektige saker. Så tenk deg om to ganger hvis du ikke er supersulten, eller del den med en partner eller venn. Det kan kanskje finne bedre burgere i New York, men ingen mer berømt enn denne. Det er vel verdt å ta metroen til 8th Avenue og deretter navigere deg gjennom de vinklede gatene for å besøke denne West Greenwich Village-klassikeren, hvor belønningen er en smak av burgerhistorie.
331 West 4th Street, (på hjørnet av Jane & West 4th Street)/Greenwich Village
www.cornerbistrony.com